Ratinan kauppakeskus – yksi vaativimmista saneerauskohteista

Kauppakeskus Ratina, Tampereen suurin laatuaan, avattiin huhtikuussa 2018. Siinä yhdistyy täysin uusi osio perinteikkäisiin, 1930-luvun funkkistyylisiin Autotuonnin ja Vuoltsun rakennuksiin.

Kuten uuden ja vanhan yhteen nivomisessa yleensä, on tämäkin hanke sisältänyt monenlaisia haasteita ratkaistavaksi.

Saneerauksessa on pitänyt huolehtia kaupunkihistoriallisesti merkittävien funkkisrakennusten ulkoseinistä, jotta ne eivät vahingoitu vaativissa purkutöissä. Niihin ovat kuuluneet haitta-ainetyöt sekä alakattorakenteiden, sisäseinien ja vanhojen LVIS-rakenteiden purut. Suojelluiksi määrättyihin ulkoseiniin piti myös tehdä väliaikaiset tuennat saneerauksen ajaksi.

Näistä kaikista osa-alueista vastasi Delete, SSR Länsi-Suomi Oy:n ja Rakennusliike Aki Hyrkkönen Oy:n alihankkijana.

Sisäpurkua tehtiin kaikkineen puolitoista vuotta, ja parhaimmillaan purkutöitä teki yhtä aikaa 20–30 työntekijää. Näin mittava purku-urakka on poikkeuksellinen ja kertoo työn kokoluokasta sekä vaativuudesta.

”Tavanomaiseen saneerausprojektiin nähden purku oli hankala vaihe, sillä purkutöiden määrä oli rajoitettu ja osia rakennuksesta piti säästää”, Hyrkkönen pohtii.

”Olen ollut korjausrakennustöissä yli 20 vuotta, ja tämä on ylivoimaisesti haastavin kohde. Olisi ollut helpompaa, jos vanhat rakennukset olisi purettu tykkänään ja tehty ulkoseinät alusta asti uudestaan mutta vanhan arkkitehtuurin mukaisiksi”, Tikkamäki huomauttaa.

Vanhoista rakennuksista syntynyttä purkujätettä on myös pitänyt lajitella ahtaassa tilassa, ja jätemäärät ovat olleet melkoiset:

”Betoni-tiilijätettä kuljetettiin pois 12 000 tonnia, asbestia 160 tonnia, metallia 250 tonnia, puujätettä 200 tonnia ja muuta rakennusjätettä 200 tonnia”, Hernesniemi luettelee.

Lue tästä koko juttu Ratinan kauppakeskuksen saneerauksesta

Deleten jätelava Ratinan purkutyömaalla

Ratinan saneerauspurku käynnissä